Een Canarisch dak

Vandaag kreeg ik naar aanleiding van de blog van gisteren de vraag wat een Canarisch dak was. Nu, dat leg ik bij deze even uit aan de hand van foto’s van het dak van ons huurhuis.

Een dak van een huis zoals een kind in Nederland dat tekent, heeft twee rechte en twee schuine kanten, dos aguas noemen ze dat hier. Een typisch dak hier heeft vier schuine kanten (cuatro aguas = vier water), zie foto boven.

Het verschil houdt daar niet mee op. Aan de binnenzijde is geen vlak plafond maar je kijkt tegen de dakconstructie aan.

 

De donkere kleur komt door het hout dat vroeger werd gebruikt, Tea. Dat is de kern van de Canarische Den. Het is zo zwaar als ijzer wordt niet door termieten of kevers aangetast, gaat een eeuwigheid mee en de kleur is donker bruin. Om dat te imiteren worden de daken nog steeds donker gebeitst. Tea is niet meer verkrijgbaar en wat er nog is, is gebruikt en ontzettend duur. Wij gaan een dak maken van Abeto. Dat is Spar, vergelijkbaar met vurenhout maar met minder kwasten. Om een goede levensduur te verkrijgen wordt het behandeld tegen ongedierte wat er in kan leven of er van vreet. We beitsen het niet donker maar laten het licht.

One thought on “Een Canarisch dak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s