Johan en Dick 100 mm!

Zo gisteren vertelde ik dat ik nieuwsgierig was naar de hoeveelheid regen deze ochtend. Nu, het heeft gestormd en ook weer gestortregend. Voor ik naar bed ging heb ik de regenmeter leeggegooid want hij stond op 29 mm en er kunnen er maar 35 in. Dat was maar goed ook want vanochtend zat weer 15 mm in. Resultaat:

De staaf is de huidige hoeveelheid en het vlaak het meerjaarsgemiddelde.

Er is dus dit weekend net zo veel regen gevallen als normaal in januari en februari samen.

Johan en Dick hebben de 100 mm bereikt. 

Deze week een lang gesprek gehad met Oswaldo. Ik ben weer een eind wijzer. Groot is goed maar ook niet altijd…… het heeft ook te maken met de hoeveelheid droge vezels in het vruchtvlees…….. gelukkig weer een parameter er bij.

Het is zo dat de kwaliteit van een avocado afhangt van de grootte, hoe hij er uit ziet en de smaak. De grootte kan je beïnvloeden met de hoeveelheid water maar bij te veel water wordt het percentage van de droge vezels lager en daardoor de smaak minder. Bovendien moet je oppassen want een avocado kan slecht tegen te veel water.

Samengevat weet ik dus al veel:

  1. Een avocado heeft per dag 3 mm water (= 3 liter) per vierkante meter boomschaduw nodig.  s’Zomers meer en in het voor- en najaar minder.
  2. Als je water geeft mag de stam niet nat worden dat veroorzaakt aantasting van de bast. Veel van mijn bomen hebben daar last van maar dat is veroorzaakt door de vorige eigenaar.
  3. Van het gegeven water verdampt een deel. De hoeveelheid hangt weer af van de temperatuur, de windsterkte en de luchtvochtigheid.
  4. Van te weinig water gaan de bladeren slap hangen maar dat kan ook door te veel water komen. Dat kan je weer controleren door onder de boom met een tuinschepje een gat te graven en de vochtigheid van de aarde op zo’n 20 cm diepte te controleren. Ook moeten de dunne wortels die je dan tegen komt wit zijn.
  5. Veel water maakt de vruchten groter maar de smaak minder.
  6. De wortels van een avocado zijn erg gevoelig voor te veel water, dat tast de wortels aan.
  7. Als je een avocado te vroeg oogst zijn de vetten nog niet ontwikkeld en wordt de smaak minder.
  8. Als je een avocado te laat oogst tast je de sterkte van de boom aan en daardoor de oogst van het volgend jaar.
  9. Goed snoeien is erg belangrijk. Een boom mag niet te hoog worden.
  10. Je mag alleen takken snoeien waarvan de vruchten dat jaar geoogst zijn want aan die tak komen volgend jaar toch geen vruchten.
  11. De takken mogen na het snoeien geen direct zonlicht krijgen want dan verbrand de bast. Als de takken daardoor toch in de zon komen moet je ze wit kalken.
  12. Takken met bladeren die niet in de zon groeien kosten alleen energie en maken geen voeding voor de vruchten aan, dus snoeien.
  13. In het voorjaar moet je de bomen bemesten met organisch materiaal (b.v. gedroogde geitenstront) en kalk.
  14. Gedurende het seizoen moet je, afhankelijk van de toestand van de grond, wekelijks bemesten met Nitrato Amonico 34,5, Fosfato monoamonico, Nitrato de calcio en Sulfato de zinc. De Nederlandse namen weet ik daar even niet voor.
  15. Bij warm weer moet je opletten dat de bladeren niet worden aangestast door gele spin (Arañas Cristalinas).
  16. Een goede boomgaard geeft 1,5 kg vruchten per vierkantemeter boomoppervlak.
  17. Een goede boomgaard geeft 90% vruchten van de A kwaliteit (> 250 gram) en 10% B kwaliteit.

Conclusie: De mensheid mag wel wat meer waardering voor boeren hebben.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Willemijn

    Heeel veel waardering voor de Nederlandse boer- in den vreemde! Petje af- voor jou dan want ik vind wel dat nu de 100 mm is bereikt, Johan en Dick tenminste een heel klein papieren feestmutsje op moeten.Om het te vieren. Felicidades de Holanda!

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact