Druk dagje. 

Vanochtend moesten we om 9 uur bij het meetingpoint van de hulpgebouwen van de sterrenwachten op de Roque de Muchachos zijn dat is 45 min rijden. Dus allemaal op tijd uit bed en slinger de slanger op naar 2.600 m hoogte. La Palma is een van de drie plaatsen in de wereld (samen met Hawaï en Chili) voor observatoria. Reden is dat de Roque de Muchachos bijna altijd boven de bewolking uitkomt zoals erg goed te zien is op de volgende foto. Ook de totale afwezigheid van luchtvervuiling is hiervoor belangrijk. 

Het bezoek zelf was erg indrukwekkend. We bezochten de William Hershell telescoop. Een historische plaats want deze telescoop heeft als eerst het bestaan van zwarte gaten aangetoond die tot op dat moment alleen nog in theorie bestonden. Toch wel apart. De grote lens van deze telescoop heeft een diameter van 4,2 mm. Een eindje verder staat er een met een diameter van 10,2m en later dit jaar valt het besluit of er een komt met een lens van 30 m! Maar deze was ook echt indrukwekkend. 

In de grote ronde bak aan de onderzijde hierboven zit dat dure stukje glas.

Het was erg fris in de bol van de telescoop. De temperatuur wordt daar gelijk gehouden aan de buitenlucht in dit geval 6°C. Dat is nodig om beslaan van apparatuur en trillingen van de lucht tegen te gaan als het luik opengaat. In onderstaande foto is de zwarte ring de vaste wereld en het witte gedeelte incl de bol! is draaibaarbare deel.

Daarna nog even de Roque zelf bezocht. Het werd een kort bezoek ivm hoogtevrees van deze en gene.

Die hebben we net bezocht.

Op de terugweg nog even het veld met Enchium Wildpretii bezocht. 


Echt indrukwekkend. Vanmiddag heb ik de theorielessen van de cursus Poda de Citricos, snoeien van citrusbomen, gevolgd. Geen knappe lerares dus ook geen foto. Morgen de praktijk lessen, hier zal ik wat foto’s maken.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Bert Riegen

    Het is de echium wildpretii. Heb die hier in NL ook opgekweekt, maar in bloei krijgen lukt niet altijd.

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact