De eerste avocado’s zijn weer geplukt.

Stenen verzamelen?

Ja, door de regen in december is het onkruid weer uit de grond geschoten. Dus weer aan de slag met de bosmaaier. Maar door de grote hoeveelheid stenen is dat een lastige zaak. Door de met hoge snelheid draaiende kop van die maaier, zie onder, stuitert dat ding alle kanten op net als de stenen overigens.

De draaiknop van de bosmaaier.

Dus ben ik op advies van een Zwitser begonnen met het verzamelen van de stenen die het maaien zo moeilijk maken. Nu en er liggen er wat. Deze stenen heb ik van een meter of twintig verzameld.

De eerste oogst van 2022.

Uit het droog materiaal percentage is gebleken dat de avocado’s geoogst konden worden. Met AgroRicon afgesproken dat ze ze dinsdag konden ophalen dus zondag gingen Ank en ik aan de slag.

Volgens afspraak stonden er 20 zamuros avocado’s 🥑 klaar.

Ik moet zeggen dat de kwaliteit me niet trots maakte. Het bovenste terras had de volle mep gekregen tijdens de enorm hete calima vorig jaar. 43°C met die enorme wind er bij was wat te veel van het goede. Ik zeg altijd dat we ons die dagen afkoelden met de lucht uit Anky’s föhn. Gelukkig is de verwachting van Oswaldo niet uitgekomen. Hij dacht dat het goed mogelijk was dat ze helemaal niet meer zouden groeien. Maar er was wel veel schade en ook de ratten hadden goed hun best gedaan. Maar Abian troostte me, volgens hem was het in heel onze regio zo.

Corona

Corona technisch gebeurt hier waar men in Nederland bang voor is. Het aantal besmettingen, nu 1.618, vliegt de pan uit, zie onderstaande grafiek.

Maar de verwachting dat het ziekenhuis zou volstromen, nu 1 op de IC en 6 op de verpleging, komt gelukkig (nog) niet uit.

Uit de oude doos.

In 1972 moest ik voor mijn nummer in dienst. Na de militaire opleiding in Hollandsche Rading en mijn beroepsopleiding tot elektromonteur in Amsterdam werd ik geplaatst op de mijnenveger de M815 HRMS Giethoorn.

Bij de marine is het de gewoonte om s’morgens baksgewijs (appèl) te houden. De aanwezigheid van iedereen wordt dan gecontroleerd. Nu was het appèl in Hollandsche Rading 15 minuten vroeger als in Amsterdam. Maaarrrr dat wisten wij niet. Dus toen we de eerste ochtend naar het baksgewijs liepen en we in de buurt van het appèlplein kwamen hoorden we van verre de ons wel bekende commando’s over de daar al in het gelid staande matrozen schallen. We schrokken ons rot en bij het plein aangekomen keken we voorzichtig om de hoek, wat nu? Nu dat werd snel opgelost door de commandant van de marine kazerne, hij plotseling achter ons vroeg met barse stem: ”Kan ik u helpen heren?” Hij zette ons in het gelid en marcheerde ons met schaamrood op de keken af naar het appêl.

Tsja, uit die tijd stamt onderstaande foto ik ben weinig veranderd al zeg ik het zelf.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Irma Klootwijk

    Ik kan mij voorstellen dat tijdens de vulkaanuitbarsting de coronaregels niet de eerste prioriteit hadden. Een troostende arm om de schouder hadden de getroffenen zeker nodig. En nu nog steeds.

    Hulde voor de lage besmettingsgraad tot die tijd. Hopelijk zakt de besmettingsgevaar weer net zo snel als dat hij steeg en nemen de toeristen niet meer mee naar La Palma.

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact