Onze weerberichten.

Van de week kreeg ik een vraag over de weervoorspelling. Daarom nu een blog die uitlegt hoe dat hier in zijn werk gaat.

Allereerst iets over de grootte van de archipel ‘de Canarische Eilanden’ zodat je een idee hebt over het gebied waar we het over hebben.

  De Canarische eilanden zijn een provincie, Santa Cruz de Tenerife, van Spanje.
  De Canarische eilanden liggen voor de Afrikaanse kust, 1250 km ten zuidoosten van Gibraltar het zuidelijkste puntje van Spanje.
  De groep bestaat uit zeven eilanden verspreid over een gebied van 450 bij 200 km.
  De kortste afstand tot de Afrikaanse kust bij Fuerteventura is 100 km.
  De grootte van ons eiland La Palma is 45 bij 30 km. Dat lijkt klein maar de afstand van Puntagorda tot de hoofdstad Santa Cruz de La Palma is 60 km en daar doe je dan 1,5 uur over. Dat komt dan weer omdat we op een vulkaanhelling wonen waardoor er geen meter rechtuit kan worden gereden. Het langste stuk rechtuit is hier de landingsbaan van het vliegveld.

Voor de weerberichten zijn we afhankelijk van de Spaanse TV of b.v. de site El Tiempo. De Spaanse TV vermeldt het altijd wel maar besteedt niet echt veel aandacht aan hun verre provincie en El Tiempo daar klopt niets van. Wat wel erg goed is is zoals ik al vaker heb gezegd het weerbericht van de Canarische TV wat wordt gebracht door Vicky Palma.

Het weerbericht begint met de bespreking van een satelietfoto hier die van vandaag.

Daarna vertelt ze gedetailleerder over het weer voor vandaag, woensdag,

En morgen donderdag.

En ze sluit af met een korte samenvatting van de drie dagen daarna.

Bij als die temperaturen moet worden aangetekend dat de exacte temperatuur afhangt van de hoogte waar je woont. S’winters geldt hoe hoger hoe kouder en s’zomers is dat vaak andersom met name als er sprake is van een calima (warme luchtstroom met veel stof afkomstig uit de Sahara) zoals nu.

Een nadeel dat Vicky heeft is iets waar veel Spaanse vrouwen aan lijden. De woorden komen uit hun monden als kogels uit een mitrailleur. Ongelofelijk hoe snel dat die vrouwen kunnen praten. Dat maakt het vaak lastig om goed te kunnen volgen.

Voor de huidige gegevens is de site http://www.lapalma.hdmeteo.com erg goed.

Je krijgt daar alle actuele weer info.

7 thoughts on “Onze weerberichten.

 1. Hallo Hans, de HD Meteo La Palma website (zonder www ervoor…) was ik al eens tegengekomen. Station “La Capilla” is van een echte weerfanaat en ligt op hooguit 100 meter van onze finca (hij heeft het grondstuk waarop zijn weerstation staat trouwens te koop staan). Maar de meest locale en actuele gegevens komen natuurlijk van je eigen weerstation 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s