We hopen op regen maar ook op veel zon.

Zo het is hier rustig geweest. Het is winter en de nachten worden kouder. Dat biedt mij de ideale gelegenheid om mijn spreadsheets van 2018 af te sluiten en weer klaar te maken voor het nieuwe jaar. Ook heb ik zo hier en daar wat onderhouds klusjes gedaan zoals het verven van de hut waar het ‘zenuwcentrum’ van mijn bewateringssysteem in zit.

Een ding wil ik jullie niet onthouden de temperatuur- en regengrafieken van de afgelopen twee jaar. Eerst de weekgemiddelden van de temperatuur in 2018. Geen 2017, ben er dit jaar pas mee begonnen.

L.Y.A = Long Year Average (lang jarig gemiddelde)

Of het nu kouder of warmer dan ‘normaal’ was is niet te zeggen omdat ik niet weet hoe dat langjarig gemiddelde tot stand is gekomen. Wat ik wel weet is dat er vorig jaar behoorlijk minder dagen van boven de 30ºC waren dan het jaar er voor en dat was echt substantieel!

Nu dan het punt van de hoeveelheid regen. Het grote punt van discussie hier op La Palma. Het zou dertig jaar geleden zijn dat er geen regen in december is gevallen. Toch is er vorig jaar, hier op mijn finca, in het totaal véél meer regen gevallen dan in 2017. Ook een feit is dat het van plaats tot plaats behoorlijk verschillend kan zijn. Ook hier geldt weer dat ik niet weet hoe het langjariggemiddelde (Largo Plato) tot stand is gekomen of waar het gemeten is.

De verdeling van die regen is opvallend.

Het regent voornamelijk in februari/maart en oktober /november. Wel vervelend want we krijgen in die eerste periode vrij veel visite. Voor hen, treur niet, tussen de buien schijnt de zon.

Nu nog even over ons lieve kleine zwarte poesje Isabel of beter gezegd Loeder! Ze vangt muizen bij het leven en speelt er dan een hele poos mee voor ze ze met huid en haar verslindt. Gelukkig neemt ze ze niet meer zo vaak mee naar binnen. Onze tactiek van binnen afpakken en buiten maar laten gaan werkt toch wel. Wel moet ik zo nu en dan de bloedvlekken van de tegels halen.

Gisteravond kwam madam met een noodgang door het kattenluikje naar binnen. Kennelijk zat er een andere kat achter haar aan en die probeerde dat ook. Nu dat mocht niet want ze ging compleet door het lint. Een gekrijs en geschreeuw wij schrokken ons een ongeluk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s