Canarische eilanden Marokaans?

Gisteren is in Maroko het VN zeerecht verdrag aangenomen waardoor zeegrenzen hun land veranderen in overeenstemming met dat verdrag. Voorpaginanieuws in alle Spaanse kranten.

De eerste zeegrenzen van landen, de z.g.n. teritoriale wateren, zijn in de 17e eeuw vastgelegd door Hugo de Groot. Ze schoten een kanon af vanaf de kust en de reikwijdte van dat schot, 2 zeemijl ofwel 5,5 km, bepaalde de zeegrens van een land. Dat is erg lang goed gegaan todat in de loop van de twintigste eeuw veel landen de natuurlijke hulpbronnen (vis, olie ed.) van die zee gingen ontdekken. Tja en dan zijn die 5,5 km maar een klein stukje. Het grote gerommel met zeegrenzen werd daarmee weer begonnen.

Uiteindelijk zijn de verenigde naties er zich mee gaan bemoeien. Dit leidde na oneindig veel geemmer in 1994 tot, met inachtname van elkaars soevereiniteit, het VN zeerechtverdrag. Dit verdrag is door zo goed als alle landen erkend (uiteraard niet door de verenigde staten die hebben overal lak aan). Nu hebben we teritoriale wateren van 12 zeemijl (22,22km) en een exclusieve economische zone voor de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van 12 to 220 zeemijl (370km). Problemen opgelost? NEE natuurlijk niet.

Neem als voorbeeld de zee tussen Spanje en Maroko:D20A6243-E32E-40BD-BC87-E5555972B4A5_1_105_c

en………. de Canarische eilanden.C2EE13C1-8347-46E3-A5DD-CF6A2F27DC33_4_5005_c.jpeg

Maroko heeft gezegd dat ze Spanje, als goede buur, niet voor een voldongen feit zullen zetten en dat ze altijd bereid zijn voor overleg. Wel nodig lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s