Avocado bomen zijn net als zwangere vrouwen.

????? Dat licht ik zo dadelijk toe maar eerst de volgende gedenkwaardige woorden van Ank. Eergisteren kwam ze binnen met de woorden:”Er zijn avocado’s gestolen! Op het bovenste terras zijn alle avocado’s weg”.

Ik ben gaan kijken en inderdaad op het bovenste terras stonden een aantal bomen met weinig tot geen avocado’s en dat was mij nog niet opgevallen. Vandaag heb ik dus een inventarisatie gemaakt . Het betreft het hoogste terras in de gele cirkel.

Ik registreer altijd hoeveel zamuros (rubber bakken waarin ca. 22kg past) op welke datum ik oogst. Dus ik kan de huidige situatie vergelijken met vorig jaar. Helemaal één op één gaat dat niet omdat de bomen een jaar veel en een jaar weinig vruchten dragen. Gisteren heb ik het volgende gevonden.

Hierin is aangegeven het boom nummer, wanneer is geoogst in 2020 (kleur) en hoeveel zamuros avocado’s er vanaf kwamen. Na de schuine streep staat hoeveel er nu aan hingen. In tabel vorm.

Cosecha = oogst, árbol = boom.

Gisteravond kwam Antonio langs. Hij heeft een aantal boomgaarden met avocado’s. Nadat ik de situatie had uitgelegd zijn we samen gaan kijken. Hij was heel stellig, mijn avocado’s zouden niet gestolen zijn maar het lage aantal in veel bomen zou te wijten zijn doordat ik te laat geoogst heb.

Zijn redenering was simpel, een avocado boom is als een zwangere vrouw, als er een kind in zit komt er geen nieuwe. Met andere woorden als er nog vruchten aan een boom hangen vragen die zoveel energie van de plant dat de ontwikkeling van de volgende generatie er onder lijdt. En hij liet dat ook zien.

Boom 37.

Boom 37, veel avocado’s, weinig bloem ontwikkeling (gele pijlen)! De boom geeft de vruchten prioriteit. Hoe later je oogst hoe slechter je ontwikkeling van de nieuwe vruchten zal zijn.

Daar precies naast staat boom 38 waarin weinig tot geen vrucht hangen en dat ziet er zo uit.

Boom 38.

Van mijn kant kan ik daar aan toevoegen dat ik, door de lage vraag t.g.v de Corona crisis, ook nog nooit zo laat had geoogst. Zijn redenering lijkt dus erg goed te kloppen. Ik moet dus vlot met de oogst aan de gang zodat de bomen zich op de vruchten voor volgend jaar kunnen concentreren.

Wat is simpele boeren wijsheid toch mooi hè.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact