Het wordt toch wel spannend.

Het gespreksonderwerp op La Palma momenteel is de mogelijke vulkaanuitbarsting. Waar je ook komt daar heeft men het over. Alle deskundigen rollen over elkaar heen om te zeggen dat we ons geen zorgen hoeven te maken.

Maar in “Spanje vandaag” lees ik net dat de heer Luca D’Auria, directeur en verantwoordelijke voor de supervisie van de vulkanische activiteiten (Invulcan) heeft gezegd dat La Palma zich moet opmaken voor een vulkaanuitbarsting.

Feit is in ieder geval wel dat de bodem in beweging is, zie onder.

In de rode gebieden is de bodem 6 cm omhoog gekomen en in de blauwe evenveel omlaag gegaan. Het epicentrum van alle bevindingen ligt in het onderste rode gebied.

De eerst grappen worden inmiddels ook al gemaakt.

“De vulkaan komt omhoog op de nieuwe rotonde in Los Llanos dus hoeven ze hem niet meer te asfalteren.”

(Er wordt een nieuwe rotonde in Los Llanos gemaakt en dat gaat erg traag door gebrek aan afvalt en dat irriteert veel mensen.)

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Wim van der Plas

    Hans wij zijn niet echt ervaren met vulkanen in Nederland. Moeten we ons terecht zorgen maken of loopt het, cryptisch gezegd met een sisser af. Zijn er deskundigen op het eiland aanwezig?

    1. Ik geloof niet dat je, je zorgen hoeft te maken het stikt hier momenteel van de deskundigen. Er wordt gemeten op zo’n tweehonderd plaatsen hoe de aarde beweegt welke gassen er uit de grond komen en wat er in het grondwater zit. Je onderschat de Spanjaarden behoorlijk.

  2. Johan Morren

    Hopelijk blijft de aarde rustig de komende weken!
    Volgende week kom ik eindelijk na een jaar onderbreking terug op missie naar onze telescoop en dit prachtige eiland.

      1. Johan Morren

        Ik ben technicus aan de KU Leuven en werk hoofdzakelijk voor het IvS en dus voor de mercatortelescoop. Volgend jaar al 20jaar. Ik kijk er steeds naar uit om een weekje op de roque te verblijven, ver weg van het hectische België.

  3. Marian M

    😅 Echt la Palma humor, van die rotonde met lavaberg. Over het geheel vernieuwde wegstuk op de lp2 tussen Jedey en Fuencaliente zouden ze ook zo’n grapje kunnen maken. Na al die jaren arbeid om de weg bestand te maken tegen hevige regenval, komt er een lavastroom overheen, kunnen ze weer opnieuw beginnen.

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact