Es muy probable.

Na een periode van relatieve rust is de seismische activiteit toch weer toegenomen. Ook wordt er nu gewaarschuwd dat er aardverschuivingen kunnen optreden en rotsen naar beneden kunnen valen in het gebied van Tazacorte tot El Remo, aangegeven door de gele pijl.

Op de bovenstaande foto is ook goed te zien hoeveel vulkanen er zijn. Er is een spectaculaire wandeling, de Ruta de volcanes, door dat gebied waarbij je over de rand van veel van die vulkanen wandelt.

PEVOLCA, Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias, de instantie die verantwoordelijk is voor de gang van zaken heeft de bevolking gevraagd om zodra er iets raars wordt waargenomen, abnormale water temperaturen, vreemde geuren, raar gedrag van dieren, zwaardere trillingen met scheuren in de

Probleem is en blijft dat men niet precies kan zeggen of en waar en wanneer er een eruptie zal plaatsvinden. Intussen zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor de betrokken in de meest waarschijnlijke gebieden geweest.

Men heeft gezegd dat het erg waarschijnlijk is (es muy probable) dat er een eruptie gaat plaatsvinden maar dat ze nog steeds geen zekerheid hebben.

“Es muy probable” zegt m.i. echter veel. Ik heb eens een Spaanse lerares gehad die zei dat je bij uitspraken van Spanjaarden moet opletten op het gebruik van het werkwoord ‘zijn’. Daarvoor heeft men hier twee werkwoorden n.l. ‘ser’ en ‘estar’. Als een Spanjaard iets beweert en zeker is van zijn zaak gebruikt hij onbewust!, ‘ser’ wat hier is gebruikt. Is hij dat niet dan gebruikt hij ‘estar’. In dat geval zouden ze dan hebben gezegd “esta muy probable”.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Hans en Jennie

    Hoi Hans, wij verblijven nu in de regio Las Manchas. Vannacht wakker geworden door de trillingen, de bevingen nemen steeds meer in frequentie toe, maar ook in zwaarte. Honden zijn onrustig.
    Voor de zekerheid maar vast een tas gepakt met de meest belangrijke spullen……

    Hans en Jennie

  2. Hans en Jennie

    Ha die Hans!
    Nou een kop koffie zal er zo zeker ingaan! Ja de honden laten altijd wel van zich horen….maar nu net even meer. Wij hebben wel aardbevingen in Griekenland meegemaakt, tot 6.1, maar dit voelt toch anders…. In Griekenland waar de Afrikaanse en Europesche platen met elkaar overhoop liggen heb je zo af en toe een schok en wat naschokken. Wat we nu hier meemaken is dat de vibraties maar doorgaan. Hier heb je dan nog als extra ‘bonus’ de dreiging van een vulkanische uitbarsting die elk moment kan beginnen en je weet of het tot een uitbarsting komt en waar.
    Zijn de huizen wel aardbeving-proof gebouwd op La Palma?
    Indien het uit de hand loopt/dreigt te lopen moeten we ons verzamelen op het voetbalveld in El Paso.
    Nou een alternatief verblijf kan best actueel worden en wij nemen zeker genoegen met minder dan 4 slaapkamers!

    Hans en Jennie

  3. paulteurlings

    Jullie sterkte in Puntagorda e.o.. Als er een uitbarsting komt hoop ik dat de vlakte van Los Llanos blijft gespaard. Neem aan dat de kans groot is dat communicatie, electra ed. gaat uitvallen.We blijven op de hoogte en duimen dat het toch loos alarm is.Gr. Paul & Odyl Verzonden vanaf mijn Galaxy

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact