Grote schok.

Ik ben altijd vroeg wakker. Maar toen ik vanochtend om 06:30 uur mijn tablet aan zette en de digitale krant El Time opende was ik niet alleen wakker maar direct in een totale shock. Deze krant opende met een foto van een lavastroom die bij een huis aankwam en het hek al had geconsumeerd. IK KENDE DAT HUIS, het was dat van onze blog vrienden uit de wijk El Paraíso waar we een week of wat geleden nog zaten te BBQ’en. VERSCHRIKKELIJK om dat te zien. Om privacy redenen toon die foto niet ik vind het te schokkend voor hen. Zijn niet alleen hun huis kwijt maar hebben nu een stuk grond met daarop een vijf meter dikke lava laag.

Gisteravond zijn we na veel getwijfeld te hebben toch maar even gaan kijken naar de op dat moment nog acht mondige vulkaan. Nu, we waren niet alleen, ik heb het op maandagavond op 23:00 uur nog nooit zo druk gezien. Wat we zagen was toch nog veel indrukwekkender dan alle beelden op de TV. Een enorme vuurzee, gloeiende stromen lave en het bijbehorende gebulder van de vulkaan.

Twee door mij genomen foto’s.

Links van de vulkaan de stad Los Llanos en rechts Tazacorte. Dorp.

Vanochtend moesten we naar Los Llanos. Het leven gaat toch door en boodschappen moeten toch worden gedaan. Het leven in Los Llanos leek gewoon zijn gang te gaan maar toch hing er een bedrukte stemming. Op het terras bij de kiosko zat iedereen naar de TV te kijken.

Wat ook nog gezegd moet worden is dat de autoriteiten perfect zijn voorbereid en dat het rampenplan perfect werkt. De evacuaties lopen goed georganiseerd, het gebied is afgesloten, de opvang is geregeld en op de tv zie je zelfs dat de politie bezig is met het redden van vee en huisdieren. Ook de activiteiten van de vulkaan die sinds deze morgen negen monden heeft worden nauwlettend in de gaten gehouden. De zee voor de kust is afgesloten omdat er giftige gassen kunnen ontstaan als de lava in zee stroomt wat vanmiddag wordt verwacht. Op Tenerife staan diverse blusvliegtuigen klaar voor het geval er bosbranden uitbreken. Via de Canarische TV wordt de bevolking voortdurend op de hoogte gehouden van de voortgang. Voor zover ik kan beoordelen een 10 met een griffel. Zelfs de president van Spanje heeft zijn reis naar de VS uitgesteld en is al sinds gisteren op het eiland.

Karel en Marja héél veel sterkte in de komende moeilijke tijd.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact