Eruptie dag 12.

Ik schrijf deze blog met op de achtergrond het geluid van de nog immer lava spuwende vulkaan. Dat geluid moet je zien als dat van een straalvliegtuig dat je wel hoort maar niet kunt zien en dat terwijl wij er hemelsbreed 18 km vandaan wonen.

Inmiddels beginnen er zich meer en meer trillingen voor te doen bij Fuencaliente op de zuidpunt van het eiland. Dat zou er op kunnen wijzen dat er zich in die omgeving ook nog een vulkaan zou kunnen ontstaan. Dat schijnt ook weer ‘normaal’ te zijn. Afwachten.

Zoals al wel bekend zal zijn heeft de lavastroom eergisteren om een uur of elf s’avonds de zee bereikt en is daar in zee gestort. Onderstaande foto’s geven dat weer. Het laat ook goed zien waarom een van de vele bijnamen van La Palma het steilste eiland ter wereld is.

De lava heeft daarvoor een afstand van 6 kilometer (hemelsbreed) afgelegd en inmiddels een nieuw schiereiland gevormd.

Die landtong heeft inmiddels een grootte van 10 hectare (100.000 m2) bereikt.

De TV staat hier bijna continu op RTVC, de Canarische televisiezender. maar omdat er niet zo veel nieuws te melden valt begint hier inmiddels het virologen effect op te treden. Dit betekent dat er nieuws moet worden gemaakt of gezocht. Dat was ook heel sterk zo op de Nederlandse TV tijdens de Corona crisis. Volgens mij was het zo dat, naarmate de tijd vorderde en er geen echt nieuws te melden was, de redacties van de verschillende TV programma’s hun eigen idee over het nieuws hadden en daar dan een viroloog bij zochten om dat te bevestigen. Ik heb inmiddels geleerd dat er net zoveel vulkanologen als virologen zijn. En net als de virologen hebben zo ook allemaal hun eigen mening.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Margje en Marcel van Gemerden-van der Kooi

    Hallo Hans en Ank,

    Bedankt weer voor het bijhouden van jullie blog. Wij volgen jullie sinds kort omdat ons (vakantie)huis ook op La Palma staat.

    Helaas voor ons staat het recht tegenover de cementerio, maar voor zover wij weten staat het er nog wel.

    Nu vroegen wij ons af waar jullie het plaatje vandaan halen met het overzicht van de lavastroom? Wij zoeken ons namelijk dagelijks suf naar actuele overzichtskaartjes maar het is behoorlijk lastig om die te vinden.

    Veel sterkte daar met de ellende van de vulkaan,

    Groetjes uit Nederland van Margje en Marcel

    Verzonden vanuit Mail voor Windows

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact