Zondag, 03-10-2021, eruptie dag 14.

Eerst even wat anders. In november van het vorig jaar ging een van de agave soorten die in de cactus tuin voor Casa Demetria staat plotseling bloeien. ik zeg plotseling omdat ik net daarvoor al zijn ‘ kinderen ‘ die aan zijn voet begonnen te groeien had verwijderd. Het waren er te veel en daardoor zag het er niet uit.

Als dit soort succulenten gaat bloeien dan weet je dat dat het begin van het einde is. Ze gaan daarna dood vandaar al die kinderen aan de voet.

Omdat hij dus helemaal aan het afsterven was heb ik hem verwijderd en naar zijn laatste rustplaats gebracht een barranco hier in de buurt.

Maar ……. na afzagen zag ik dat hij nog niet echt dood was.

Terug naar ‘El monstruo’ zoals de vulkaan in de pers wordt betiteld.

Donderdagavond zag ik de rookkolom boven de heuvels uit onze richting uit komen. Ik dacht:”Shit nu gaan ook wij as krijgen.”.

En ja hoor vrijdag een beetje en gisterochtend kon ik aan de gang. Eerst met de bezem geprobeerd maar dat was geen doen, probeer maar eens een laag zand weg te vegen. Bovendien gaf het enorme stofwolken. Dus dan maar met een oude stofzuiger. Dat werkte als een beer.

Maar ja ……

‘Meer aardbevingen en meer trillingen … meer lava onderweg’

Normaal heb ik het niet zo op met de deskundigen. Het zijn er te veel en ze hebben allemaal een andere mening. Maar als zowel het el Instituto Geográfico Nacional (IGN) en el Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) bovenstaande beweren dan vrees ik dat, dat je toch wel te denken geeft.

Inmiddels gaat de vernietigende kracht van de lava gewoon door. Er is al een enorm schiereiland gevormd, ik geef geen grootte te veel verschillende waarden, en nu is ook de infrastructuur voor de beregening van de bananen definitief aan gort. La Palma is voor 40% of 60% (kies maar) afhankelijk van de bananen teelt. De ramp wordt dus langzaam maar zeker steeds groter.

Een ‘deskundige’ heeft gezegd dat de hoeveelheid lava al twee maal zo veel is als die van de laatste uitbarsting van de Teneguia en dat in de helft van de tijd.

En wat zal El Monstruo ons nog meer gaan brengen?

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact