Erratum.

Naar aanleiding van mijn vorige blog huis Ruud nog eens in de boeken gedoken en heeft de volgende, betere, versie van de door mij in de blog vermelde:

Het ontstaan van La Palma

Het ontstaan van La Palma: 5 miljoen jaar geleden ontstond op 4km diepte op de oceaanbodem een onderzeese vulkaan. Rond 1,8 miljoen jaar geleden bereikte de vulkaan het zeeoppervlak en ontstond een vulkanisch eiland: La Palma.

Die vulkaan (Garafia) groeide snel naar een hoogte van 2,5 tot 3km, maar de steile flanken werden instabiel en rond 1,2 miljoen jaar geleden stortte de zuidwand in. In de krater ontstond een nieuwe vulkaan (Taburiente) die de krater al snel volledig opvulde en uiteindelijk de hele Garafia-vulkaan bedekte. Maar ook de Taburiente-vulkaan werd instabiel: 600.000 jaar geleden stortte de westwand in en ontstonden de Cumbre Nueva en de Aridanevallei. Ook nu weer ontstond in de krater een nieuwe vulkaan (Bejenado, van 600.000 tot 400.000 jaar geleden).

Het vulkanisme verplaatste zich daarna naar het zuiden waar de Cumbre Vieja ontstaan is (125.000 jaar geleden tot aan nu). Erosie heeft de krater sindsdien vergroot en verdiept tot de huidige Caldeira de Taburiente en de Barranco de las Angustias. Ook dit is een versimpeling, want er is een Taburiente I en een Taburiente II vulkaan geweest. Dus driemaal een cyclus van (geleidelijk) groeien, instorten en weer groeien in pakweg 1,8 miljoen jaar. Misschien zitten we met Cumbre Vieja wel aan het begin van zo’n cyclus, (geleidelijk) groeien d.m.v. “kleine” uitbarstingen totdat het zaakje te hoog en instabiel is geworden…

Het is maar dat je het weet. Of ik nu gerustgesteld ben weet ik niet maar dit was het correcte verhaal.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact