Van alles.

Luiken voor Casa Demetria.

De ramen van Casa Demetria liggen op het westen. Het gevolg daarvan is dat s’middags de zon er vol op staat en het, ondanks het eenvoudige dubbele glas en goede dakisolatie het binnen toch nog best warm kan worden.

Ik geloof niet in airco’s. Het is een tijdelijke oplossing en ze maken het oncomfortabele gevoel dat warmte geeft alleen maar erger en je went er dan ook nooit aan. Bovendien zijn het energie slurpers. Toen mij dochter eens in Casa Demetria verbleef loste ze haar probleem op door handdoeken aan de buitenzijde voor de ramen te hangen. Ik vond dat geen gezicht.

Ik heb er een poosje over nagedacht hoe dit probleem op te lossen en bedacht dat er luiken voor de ramen moeten komen. Dus gemeten, getekend, laten maken, vier maal geverfd (ik werd helemaal zot van al die lamellen), en deze week geplaatst. Het ziet er zelfs prachtig uit, veel beter dan voorheen, ik ben erg tevreden. Zeg nu zelf.

Booster vaccinatie.

Gisteravond zag ik onze minister van volksgezondheid de Jonge een gloedvol verhaal houden over de boosterprik. Vol trots kondigde hij aan dat er extra maatregelen waren genomen en dat al vanaf eind december / begin januari kon worden begonnen met het vaccineren van 80 jarigen.

Aan degenen die mij voor we naar Spanje vertrokken vroegen:”Hoe zit het nu daar met de gezondheidszorg?” Kan ik het volgende zeggen:”Ik heb de mijne een kleine week al geleden gehad en ik ben nog lang geen 80.” Perfect geen enkele bijwerking gehad.

Ook hier hebben we wappies. Ik had gehoord dat iemand van die groep had beweerd dat 50% van de gevaccineerden binnen twee jaar zou overlijden en de rest na vijf jaar ook dood zou zijn. Ik vertelde dat de verpleegster die mij de injecties gaf (griep en de COVID booster) en vroeg haar of dit betekende dat ik dan binnen een jaar dood zou zijn. Ze keek me verbaast aan en deed ze het bijna in haar broek. Ze vertelde toen dat ze een week daarvoor injecties, thuis, moest gaan geven aan een ouder echtpaar van 85 en 88. De dochter die er bij was vertelde haar ouders dat het een experimenteel vaccin was. Gevolg was dat ze onverrichter zake naar huis werd gestuurd.

Wandelen.

Afgelopen zondag hebben John en ik weer gewandeld. Ik had een route gepland hier bij Puntagorda maar vanwege het advies om buitenactiviteiten in deze regio zoveel mogelijk te beperken i.v.m. de luchtkwaliteit (we zitten nog steeds met die verdomde vulkaan) hebben we in het noorden de route El Tablado – Franceses – El Tablado gelopen. Ik ga niet weer de hele verzameling van prachtige landschappen laten zien alleen deze drie foto’s.

Het doodstille gehucht als Franceses. Anderhalve man en een schapenkop zou mijn moeder hebben gezegd.

Mijn eerste olijven oogst.

Schreef hij vol trots. Ze glimmen mooi want ik heb ze gewassen, de vulkaan as moest er af. Ik heb er een geproefd en …… niet te vreten. Super bitter. Nu nog even uitzoeken wat ik er mee moet.

Die verdomde vulkaan.

Tsja na acht weken is hij nog steeds actief. Vanochtend hadden we na een paar dagen van relatieve stilte ineens weer een aardbeving met een kracht van 5,0. Misschien ten overvloede maar hieronder nogmaals een mooi plaatje van waar die vulkaan is, wat er onder gelopen is met lava en een foto vanaf El Tieme die ik deze week nam.

In mijn vorige blog heb ik geschreven wat dit allemaal teweeg heeft gebracht voor de palmeros. Waar ik het toen niet over had zijn de hoeveelheden gassen (o.a.CO2 en zwaveldioxide) die de lucht in gaan. Die zijn onvoorstelbaar. Ik was zo trots op de CO2 besparing die ik met mijn zonnecellen had bereikt, 3200 kg!!!! De vulkaan pompt 250 ton per dag de lucht in. De hoeveelheid zwaveldioxide varieert met zijn minder maar dat zijn er toch tussen de 80 en 150 ton PER DAG! En dan heb ik het nog niet eens over de as. In Los Llanos, het stadje links onder de zon op de foto, las ik dat er per dag 200 ton valt.

Hier valt dat gelukkig mee het is alleen maar lastig, alles wordt zwart. Hieronder zie je wat er gebeurt als de poezen binnen komen en gaan stoeien.

En als je de vloer zwabbert zie je het fijn stof in de zonnestralen, niet echt gezond.

Op de zonnecellen is het vervelender hun capaciteit daalt er drastisch door.

Maar wij hebben geen recht tot klagen. De mensen van het huis onder op de foto die mogen klagen. Dat is geen lava maar puur as.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Het zijn prachtige luiken Hans, je kunt direct nieuwe foto’s gaan plaatsen op de verhuur-websites 👍🏻 Groeten vanaf Schiphol.

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact