Dag 68 van de eruptie, weer eens tijd voor een berichtje van mij.

Vier weken geleden zou Ank een weekje naar Nederland gaan om de kinderen en kleinkinderen te bezoeken. Het vliegveld was, ondanks de vulkaan aan de andere kant van de bergrug, al een hele poos gewoon open. Maar onderweg naar het vliegveld zag ik het volgende beeld.

Ik dacht “Shit, die rook gaat richting vliegveld”. En ja hoor vlak voor El Tieme kregen we een tekst bericht van Binter ( een Canarische vliegmaatschappij) dat het vliegveld gesloten was en de vlucht dien ten gevolge geannuleerd. De teleurstelling was uiteraard erg groot. Maar drie weken geleden is het toch gelukt.

Vorige week dinsdag kwam ze terug. Ook weer spannend zou de windrichting wel goed blijven. Onderweg naar het vliegveld om haar af te halen zag het er voor haar gelukkig goed uit.

Wel vervelend is dat daardoor die as weer naar ons toe komt. Hieronder zie je hoe ze de weg as vrij proberen te houden.

Omdat Transavia steeds zijn vluchten naar Holland annuleert vloog ze via Gran Canaria. Hier komt ze net aan.

En ze had een souveniertje mee gebracht. Gelukkig geen COVID, dat hebben we laten testen, maar de griep met een best hoge koorts en een zware hoest. Hieronder dacht ze het nog op de bank uit houden maar inmiddels heeft ze wel vijf dagen op bed doorgebracht. Ze is nu gelukkig weer opgeknapt.

Ik vond naast de verzorging van Anky toch tijd om de Fuertes (avocado’s) te kunnen oogsten. Dat was best lastig. De bladeren van de bomen lagen vol vulkaan as die weer ijverig naar beneden valt als je daar tussendoor loopt.

Mijn vaste avocado handelaar, AgroRincon, is door de lava van de kaart geveegd. Met de geoogste avocado’s ben ik dus naar een lokale handelaar gegaan. Hij vond dat er erg veel as op de avocado’s zat. Op mijn vraag of hij zo ook kon krijgen zonder, grinnikte hij schaapachtig en accepteerde hij ze.

Ik heb voor de oogst een nieuwe manier getest om te bepalen of de avocado’s rijp zijn. Dat kan door het percentage “droge” stof (materia seca) te bepalen. Je snijdt dan, ca. 20 gram, dunne plakjes van een avocado waarvan je daarna het juiste gewicht bepaald. Daarna droog je die plakjes in een magnetron en bepaalt wederom het gewicht van het droge materiaal dat dan is overgebleven. Door die gewichten op elkaar te delen vindt je het percentage van die droge stof. Boven de 21% kan er worden geoogst.

De test was niet erg nauwkeurig want ik had alleen een keuken weegschaal die tot 5000 gram kon wegen. Maar controle van de uitlezing met twee munten van €1 (7,5 gr per stuk) bleek dat die ook bij dat lage gewicht toch nog best goed was.

Maar ja, voor 3,5 gram geeft die weegschaal 4 gram. Voor 19,5 gram geeft hij 20 gram. En 3,5/19,5 => 18,3% en 4/20 => 20% een groot verschil dus. Ik heb dus inmiddels een weegschaal tot 50 gram bij Ali besteld.

Inmiddels heeft het voor de eerste maal dit najaar geregend. Vandaag niet zo veel maar voor morgen wordt zware regen voorspeld. Voor ons een zegen. Het eiland zal zijn asgrijze kleur verliezen en weer groen worden. Voor de gebieden met een dikke laag as een extra ramp.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact