Een record, de langste en meest destructieve eruptie van La Palma.

Dat is te zeggen, zo ver is na te gaan in de geregistreerde geschiedenis van La Palma. In 1585 duurde de uitbraak van de vulkaan Tehuya 84 dagen. De huidige vulkaan is vanmiddag aan zijn 85e dag begonnen. Bovendien lees ik dat tremores (lichte aardbevingen) en uitstoot van as weer zijn begonnen.

De uitstoot van as is (voor ons) alleen lastig maar de uitstoot van die gassen kan super ongezond zijn. De eerste door de gassen gedode dieren zijn inmiddels ook al gevonden. Daarom is er inmiddels een meetsysteem geïnstalleerd om die vervuiling te meten. Op diverse plaatsen zijn snuffelpalen geplaatst waarvan je de meet resultaten en de bijbehorende adviezen op een app zijn uit te lezen. Hieronder een kaartje met daarop aangegeven waar die palen staan.

Maar goed, gisterenmorgen zijn John en ik, na de luchtkwaliteit te hebben gecontroleerd, weer gaan wandelen. Een rondje boven Puntagorda.

Een Canarische den. Indrukwekkende bomen, de stam van deze had een diameter van dik twee meter. Ze kunnen bosbranden overleven en kennelijk zelfs aantasting door lavastromen.

De lunch. we hadden zelfs de luxe van een tafel. Dat gebeurt niet zo vaak.

Montaña de Arco. In dit basin zit ook mijn water.

Ook kwamen we dit ludieke bord tegen. Best grappig maar ook triest dat het kennelijk nodig is.

Puntagorda op een prachtige zaterdagmorgen

Toen we terug waren vond ik de lucht blauwig. De luchtkwaliteit gecheckt en ja hoor de zwavel dioxide SO2 was vier maal hoger dan toen we ‘s ochtends vertrokken. Ik heb de hele middag koppijn gehad maar dat kon ook komen door de spanning van de F1 kwalificatie.

Advies: Overweeg om alle intense buiten activiteiten te reduceren als je symptomen zoals hoest of keelpijn hebt.
← vorige
volgende →

Reacties

  1. Karel Brummer

    De volgende generatie verkeersborden-ontwikkelaars zal ongetwijfeld van La Palma komen, echt een geweldig bord!

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact