De vulkaan is uit!

De nog naamloze vulkaan op de Cumbre Vieja.

Eindelijk mag ik het zeggen. Hij stopte 10 dagen geleden al, maar de deskundigen zeiden:”Wacht 10 dagen dan pas kan je er zeker van zijn”. Vandaag zijn die tien dagen voorbij en La Palma kreeg het mooiste kerstgeschenk dat het zich maar kon wensen.

Er is véél veranderd. Het was de langst durende vulkaan in de geschreven geschiedenis van het eiland. Er zijn miljoenen tonnen lava over het eiland gestroomd.

En er zijn miljoenen tonnen as gevallen.

Er is zeer veel vernietigd, de schade en het verdriet zijn enorm, 1350 huizen zijn er vernietigd, allerlei gebouwen en kerk, scholen, gezondheidscentrum, benzinepomp, een kerkhof, een crematorium, 75 km wegen, een strand (Los Guierres) en ga zo maar door.

Maar er is ook wat bij gekomen.

COVID-19 de zesde golf

Erg lang is het op La Palma zeer goed gegaan met het aantal COVID gevallen. Maar nu loopt het ineens gierend, ook op de andere eilanden, uit de hand.

En ook in Puntagorda zijn er meer gevallen dan er ooit waren.

Gelukkig hebben wij onze booster injecties al een paar weken geleden gehad. Maar, als je een trendlijn over de afgelopen twee jaar in bovenstaande grafiek zet dan slaat de schrik je wel om het hart. Waar / hoe gaat dit verder? Het is te hopen dat de volgende mutatie geen ebola achtige trekjes gaat vertonen.

Einde 2021

Het lijkt wel gisteren dat we ons druk liepen te maken over het nieuwe millennium en nu is het al weer kerstmis 2022. In de tuin zijn de berichten tegenstrijdig.

De herfst is nog zichtbaar aan de paddestoelen die er groeien.

Maar ook de eerst bloemen verschijnen is de cactussen.

Maar intussen wensen wij iedereen:

Én geen COVID, geen bosbranden, geen aardbevingen, geen vulkaanuitbarstingen en geen calimas met temperaturen van 43°C.

Maar mijn gevoel is een beetje, net als de tuin, twijfelend.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact