Bezoek en de seksuele voorkeur van fruitbomen.

Bezoek.

Afgelopen week hebben we bezoek gehand van Anky’s zus en haar man. Het was erg gezellig om ze weer te zien. Hieronder staan we op Montaña La Laguna waar je een indrukwekkend uitzicht hebt over de lavastroom die eind vorig jaar hier is ontstaan.

Er wordt intussen hard gewerkt aan het herstellen van de verbinding met het zuidelijk deel van het eiland. Die mensen moeten nu anderhalf uur rijden om in Los Llanos te komen. Dat wil zeggen als ze tenminste niet in Puerto Naos of La Bombilla wonen. Die bewoners mogen nog steeds niet terug naar hun huis vanwege de gevaarlijke gassen die nog steeds uit de lava komen.

De zuidelijke nieuw aangelegde weg.

Onze vruchtbomen met hun uiteenlopende seksuele voorkeuren.

Op onze finca beginnen de vorig jaar nieuw geplante bomen langzaam maar zeker ‘volwassen’ te worden. Hieronder zie je de vrouwelijke Kiwi die voor het eerst in bloei staat.

Vrouwelijk kiwi bloem

Of we kiwi’s gaan krijgen is nog de vraag want je hebt dan een vrouwelijke en mannelijke plant nodig. Onze dame gaat goed.

Kiwi vrouw

Maar meneer moet kennelijk nog wakker worden.

Kiwi man

Ook is onze eerste Caqui in aanbouw. Hier hebben we geen mannelijke en vrouwelijke plant nodig. De Caqui doet het kennelijk met zichzelf.

Caqui

Onze eerste perzik.

Perzik

Onze eerste mango’s.

Mango

Een ook de pruim staat weer helemaal in de startblokken.

Pruim

Onze vier seizoenen citroenboom is al een poosje uit die blokken, hij is zwaar beladen. Probleem met deze citroenen is de super lage prijs. Je mag blij zijn dat je €0,30 per kg krijgt. Je moet ze daarvoor wel plukken, één voor één schoonmaken en dan nog naar de handelaar brengen.

Vier seizoenen citroen

Ook hebben we een blauwe vijgenboom.

Blauwe vijg

En een groene vijgenboom.

Groene vijg

Ook deze zwarte olijf heeft dit jaar voor de tweede maal vruchten. De oogst van vorig jaar, ongeveer een kilo, was niet te vre….. ik zal wel iets niet goed hebben gedaan.

Olijf

Net als bij mensen hebben ook vruchtbomen verschillende seksuele voorkeuren. Zoals al vermeld zijn ze soms hetero en heb je een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig en soms bevruchten ze zichzelf. Avocado’s zijn anders. Zij doen het met een andere soort. Ze hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen maar die bloeien niet tegelijk. Hieronder staat een foto van de variëteit Hass.

Avocado Hass

En die doen het weer met de variëteit Fuerte. De vrouwelijke bloemen van de Hass bloeien s’morgens tegelijk met die van de mannelijke Fuertes. ‘S middags gaat het andersom. Swingers dus.

Avocado Fuerte

Dit zijn de toekomstige amandelen.

Amandel

De sinaasappels lopen op hun laatste benen, het seizoen is voorbij.

Sinaasappel

Verder hebben we nog pistache noten. Ook hier heb je weer een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Noten zullen er dit jaar nog wel niet aan komen vrees ik.

Pistache vrouw

Dit is een limon. Kennelijk twijfelt deze nog of hij het wel wil gaan doen.

Limon

Dan een eervolle vermelding voor deze citroenboom. Dit is een echte Albert Heijn. We hebben er al veel Citroenen van geoogst. We hebben hem jaren geleden eens bij AH gekocht en meegenomen naar La Palma. Vorig jaar na de zeer hete calima van 43°C heeft hij bijna het loodje gelegd maar na een zware snoei actie van mijn kant is hij/zij er weer helemaal bovenop.

AH citroen

De bedoeling is nu nog dat ik een kleine Pitahaya plantage met 7 planten ga aanleggen. Kom ik als ik het niet vergeet tenminste nog op terug.

Het mysterieuze lek.

Gisterenmorgen lag er een enorme plas water op de badkamervloer. Ik kon echter geen spoor van lekkage ontdekken. Dus maar opgedweild in de verwachting dat het lek zich wel zou laten zien. En …… nu een dag later is het nog steeds droog en dat is balen. Iemand een tip?

← vorige
volgende →

Reacties

  1. Hoi Hans, ik heb hier gehad dat de drukregelaar in de drinkwaterleiding defect was, met drukwisselingen in de leidingen als gevolg. Ik had mysterieuze lekkages met soms wel weken ertussen. Toen ik het toevallig meldde aan Oscar (de loodgieter van de gemeente) wist hij meteen waar ik het over had…

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact