Avocado’s oogsten?

Het glazen patiodak

Hard gewerkt de afgelopen week. Maar het resultaat mag er zijn. Nu wachten of het dak waterdicht is.

De gele lijn vormt de basis voor het nog te plaatsen glazen patiodak.

Ter herinnering, zo was het.

Wanneer kan je je avocado’s oogsten?

De nieuwe oogst ziet er al goed uit.

Maar wanneer kan je ze oogsten?

Avocado’s hebben twee problemen. Ze groeien alleen in het begin van hun leven aan de boom erg hard. In de laatste tijd voor de oogst groeien ze nog nauwelijks. Ik heb dat in 2016 eens een heel seizoen de groei van twee avocado’s gemeten. Je weet nog wel, ik noemde die toen Johan en Dick.

Dus aan het eind van hun groei lijkt het heel wat maar de kwaliteit is nog niet goed. Je ziet niets maar van binnen zijn ze nog volop in ontwikkeling.

Het tweede probleem is de prijs. Die fluctueerde enorm. Als er geen avocado’s zouden moeten zijn is die enorm hoog, soms wel 200% hoger. En als er veel zijn zakt die prijs weer enorm. Het is gezien de grootte die ze op het laatst al hebben en de hoge prijs dus enorm aanlokkelijk om (te)vroeg te oogsten. Dat is ook waarom de coöperatie waar ik lid van ben deze mededeling heeft doen uitgaan.

Het komt hier op neer dat ze zeggen hier dat niet mag worden begonnen met oogsten als het percentage materia seca ‘droog materiaal’ niet aan een bepaalde waarde voldoet.

Hoe bepaal je het percentage droog materiaal?

Nu dat is niet zo moeilijk. Met een dunschiller neem je ca. 10 gram avocado vrucht vlees en droog dat in een magnetron op laag vermogen in stappen van drie minuten tot het gewicht niet meer zakt. Wat over blijft is het droog materiaal gewicht waar je dan het percentage van kan bepalen.

Oeps, vergeten de magnetron op laag vermogen te zetten.

Zo moet het.

Hoewel Cocampa heeft gezegd niet te willen beginnen met de inkoop van de Hass variëteit voor november voldoe ik dus al aan de eis >21%. Maar ik heb nog een probleempje. Arañas Cristalinas!

Arañas Cristalinas.

Een plaag die over is gekomen uit Midden-Amerika. Hoewel ze kristal spinnetjes heten worden ze gele spinnetjes genoemd. Wat zijn dat? Hele kleine spinnetjes die op de achterzijde van de avocado bladeren kolonies vormen. Dat ziet er zo uit.

Elk wit vlekje naast de bladnerf is zo’n kolonie. Vorig jaar heb ik er niet één gezien maar nu, al erg laat in het seizoen zitten er ineens heel veel.

Wat doen nu die rot spinnetjes? Ze eten van het blad dat daardoor gaat afsterven. Het probleem daarvan is weer dat die bladeren de voeding moeten produceren voor de avocado’s.

De oplossing is spuiten met in water opgelost zwavel. Dat staat dus voor de komende dagen op de planning. Ook hier zijn weer problemen bij. De spuit pomp is erg luidruchtig en dat is vervelend voor onze Belgische gasten die over een uurtje of twee arriveren. Ook mag ik na spuiten met zwavel in de tien dagen erna niet oogsten.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact