Back in business, San Nicolás – Tajogaite.

De te warme dagen zijn voorbij, mijn knie is beter en ook John is terug uit Noorwegen. Dus … wandelen. Vorige week zondag hebben we ten zuiden van de lavastroom, boven San Nicolás gewandeld.

Ik moet zeggen dat ik wederom vol verbazing heb gezien wat de Tajogaite, de nieuwe vulkaan, allemaal heeft aangericht en ben vol bewondering wat de Palmeros allemaal voor elkaar hebben gekregen. Zoals de berg hieronder van opgeruimde as.

Ook om nieuwe avocado’s te planten moet je een beetje innovatief zijn.

Nadat we San Nicolás hebben verlaten was het steeds goed opletten waar het pad was. De oude wandelpaden zijn verdwenen onder een dikke laag as.

Gelukkig waren de geel/witte route aanduiding allemaal vernieuwd zodat met een beetje opletten de route verder goed te volgen was.

Al vrij snel kregen we een schitterend uitzicht op onze nieuwe bewoner

De oude ‘colada’ lava stoom van de San Juan die vroeger bestond uit enorme hoeveelheden lava stenen was overal bedekt meen een dikke laag as.

En de laag as was vaak erg dik. De paaltjes van de richtingaanwijzers zijn normaal zo’n dikke twee meter hoog. Dit hieronder laat zien hoe dik de laag as is.

Door al die as was het net of je over mul zand liep en dat was best zwaar zeker als je omhoog moet. Bovendien werden we ontzettend smerig.

Op de terug weg werden we getrakteerd op een schitterend uitzicht op de as velden en lava stroom van de Tajogaite.

De volgende drie foto’s geven het uitzicht van links naar rechts.

Een kratermond aan de voet van de Tajogaite.
His majesty hem self. Aan de voet zie je nog het dak van een huis.

Aan het einde van de wandeling zagen we het volgende verbodsbord: “Wandelroute tijdelijk gesloten”. Mosterd na de maaltijd heet dat.

Ik meldde eerder dat ik vol bewondering was van wat de Palmeros allemaal voor elkaar hebben gekregen. Een voorbeeld. Als je door het dorpje San Nicolás loopt zie je een keurig opgeruimd dorp. Dan zie opeens dit gebouw met een ingestort dak.

Wat daar gebeurd is zie je als je door een raam naar binnen kijkt.

Een hele dikke laag as. Dat dak is dus ingestort door het gewicht er van. Dat moet dus overal hebben gelegen. Maar in het dorp zie je daar niets meer van. Dat ligt dus inmiddels allemaal op die enorme berg aan het begin van het dorp.

← vorige
volgende →

Reacties

  1. We hebben tranen gelaten afgelopen oktober toen we naar het zuiden reden over de nieuwe weg!

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact