Bezoek aan de Agrarische school van Los Llanos

Afgelopen woensdag heb ik samen met onze Belgische vrienden Tom en Anne een bezoek gebracht aan de ‘praktijk’ lokalen van de agrarische school van Los Llanos voor een bezoek aan hun Pitaya kwekerij.

IMG_0973

De Pitaya is een cactusvrucht en oorspronkelijk, net als avocado’s, afkomstig uit midden Amerika. Inmiddels worden ze al op diverse plaatsen op La Palma gekweekt. De Pitayas hebben twee enorme voordelen, de prijs is erg hoog en ze gebruiken erg weinig water. Tom en Anne willen ze gaan kweken en omdat ik het erg interessant vind heb ik mezelf maar uitgenodigd toen ze een bezoek mochten brengen aan de pitaya kwekerij van de agrarische school van Los Llanos. Op onderstaande foto staan een vijftal soorten Pitayas op een rij.

Photos - 2 of 5

De docent van de school die ons rond leidde was erg open met zijn informatie, hij vertelde ons alles wat we weten wilden.

Photos - 3 of 5

De ‘takken’ van catactussen ontwikkelen zich in stappen. Aan elk deel van die takken, behalve de laatst gegroeide, komen in juni tien dagen na volle maan vijf tot zes bloemen die zo’n 25 tot 30 cm groot zijn. Moet je je voorstellen hoe dat er uit moet zien. Eén maand na de bevruchting zouden dan de vruchten moeten kunnen worden geoogst.

Dan nog even het nadeel van het kweken van Pitayas. Die bloemen lijken erg op de bloemen van de Koningin van de Nacht en groeien, net als die bloemen, s’nachts en ….. maar één nacht en ……… elke bloem moet met een penseeltje worden bevrucht. Moet je je voorstellen dat je een paar honderd van die cactussen hebt staan.

Dan nog even de complimenten voor die agrarische school. Die ‘praktijk lokalen’ waren erg groot. Er worden heel veel soorten gewassen gekweekt die door de leerlingen worden bijgehouden. Het zag er erg netjes uit en ze hadden erg veel moderne apparatuur. De docent liet ons b.v. diverse typen injectiepompen voor de toevoer van plantenvoeding aan het bevloeiingswater zien. In alles worden de leerlingen getraind.

 

7 thoughts on “Bezoek aan de Agrarische school van Los Llanos

 1. Nog een nieuwtje wat pitayas betreft: het betreft meestal pitahayas ipv pitayas: La pitahaya y la pitaya son iguales? La pitahaya no debe ser confundida con la pitaya ya que pertenecen a la misma familia Cactaceae pero son especies diferentes, siendo esta última del género Stenocereus y la pitahaya Hylocereus.

  Like

 2. Ha die Hans,

  Leuk dat je ons hier deelgenoot van maakt. Ik ken de vruchten van Zuid-Oost Azië, waar ze Dragon fruit heten, (Selenicereus undatus). Ze zien er inderdaad exotisch uit, maar de smaak is wat vlak. Het ziet er naar uit dat veel gewassen het heel goed doen op La Palma. Is La Palma zelfvoorzienend wat groenten en fruit betreft? Wat groeit er dan niet goed op La Palma – Isla Verde?
  Trouwens succes met de aankomende avocado oogst.

  Jennie en Hans

  Like

  • Beste Jennie, dank je voor je reactie. Je noemt een Latijnse naam maar dat is moeilijk te zeggen. Toen ik de docent vroeg aan de hand van een foto welke pitaya ik had zei hij dat je dat pas kunt bepalen als je de vrucht ziet. Ook in de smaken zijn er veel verschillen. Maar je hebt gelijk de smaken zijn niet echt opzienbarend.
   La Palma is naast toeristisch een agrarisch eiland. In hoe verre we zelfvoorzienend zijn weet ik niet.
   Met de avocado oogst ga ik zondag beginnen.

   Vriendelijke groet Hans en Ank.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s