Over de rand van de Caldera.

Gisteren zijn we over de rand van de Caldera via de Pico de la Nieve naar de Roque de Muchachos gelopen.

Omdat de laatste twee wandelingen zich voornamelijk in de mist hadden afgespeeld controleerde ik voor we gingen nog even op HD-meteo La Palma de weerkaarten die laten zien waar de zon wel en niet schijnt. Gelukkig lag de kraterrand helemaal in de zon.

We gingen met twee auto’s. We hebben John’s auto op de Roque (B) gezet en zijn met mijn auto naar het begin van de route gereden. Daar aangekomen was het knap fris.

Dus maar snel aan de wandeling begonnen.

Boven de boomgrens aangekomen bleek het toch mistiger dan gedacht.

Maar zo nu en dan kon je toch een blik werpen op de fabelachtige uitzichten die zich in de mist verscholen.

Maar optimaal was het verre van.

De natuur liet zich wel weer overal van haar mooiste zijde zien.

Hieronder zie je een soort slangenkruid, de Tajinaste, die alleen op La Palma voorkomt. Omdat deze zeldzame plant zo goed als verdwenen was is jaren geleden begonnen om deze te herintroduceren. Met succes, tegenwoordig staan ze overal en beginnen net in bloei te komen. Erg mooi.

Ondanks de aanlokkelijke blauwe luchten die we regelmatig zagen verdween de bewolking niet echt. Wel werd het op die momenten gelijk ook erg warm.

Dit was nog wel even een bijzonderheidje. De “Pared de Roberto”.

Deze parad of wel muur is super oud en ontstaan tijdens de vulkanische uitbarstingen die het eiland La Palma hebben gevormd. Die muur is meters hoog, behoorlijk lang en slechts een centimeter of 60 tot 80 dik. Dit soort muren loopt van de rand van de krater recht naar beneden.

Een legende zegt dat dit gat in deze muur is gemaakt door de duivel. Een jonge man kon zijn geliefde aan de andere zijde van de muur niet bereiken. Hij verkocht toen zijn ziel aan de duivel, die maakte als tegen prestatie het gat zodat Roberto naar zijn geliefde kon komen.

We zullen deze route nogmaals moeten lopen. De wolken bleven, tot vlak voor de Roque maar uit de Caldera omhoog komen zoals op bovenstaande foto te zien is.

Nog even een foto van de GTC, de Gran Telescopio Canaria, die bij de Roque staat. Deze telescoop met zijn spiegel diameter van 10 m behoort de de grootste telescopen in de wereld. Momenteel wordt een felle strijd geleverd met Hawaï om de TMT (Thirty Meter Telescoop) met een spiegeldiameter van 30 m! Ik las deze week dat er een kans is van 70% dat hij hier naar toe komt.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact