Ik ben geen buitenlander.

In de vorige blog schreef ik dat het aanvragen van de Spaanse DigiD nog even een dingetje was. Dat was niet juist het was een ding!

Aanvragen permanente NIE

Dat aanvragen van zo’n Número de Identificación Extranjero lijkt betrekkelijk eenvoudig. Op de site van de belastingdienst kan je dat doen. Het enigste wat je nodig hebt is je ‘residencia’. Maar wat ik ook probeerde ik bleef de volgende boodschap krijgen.

“Beperkte toegang met deze DNI-NIE”

Op de site waar je je probeert te registreren laat het de volgende pasjes zien waar het mee zou moeten lukken.

Dat groene kaartje gebruikte ik maar er stond niet op dat het permanent was zoals in dit voorbeeld. Dus, na een paar dagen proberen met steeds het zelfde resultaat dacht ik dan heb ik dus dat kaartje daar boven kennelijk nodig. Dus alle formulieren (EX17) en benodigde kopieën geregeld en een afspraak gemaakt voor afgelopen vrijdag bij de vreemdelingen politie in Santa Cruz. We moesten daar toch naar toe want mijn rijbewijs moest verlengd worden. Dus via het onvolprezen internet afspraken (Sita previa) gemaakt en op naar de hoofdstad.

Nu dat was best spannend we hadden anderhalf uur tussen de twee afspraken en afspraken willen hier nog wel eens behoorlijk uitlopen. Bovendien liggen het politiebureau en het Departamento General de Tráfico aan beide uiteinden van de stad.

Bij de politie was het zo gepiept. Het gesprek begon echter met een grote schrik, de agent zei me: ”U heeft het verkeerde formulier ingevuld” Ik schrok me rot maar hij zei me vriendelijk u moet dit formulier (EX18) invullen. Hier doet u dat maar even.” Verbaasd vroeg ik hoe dat nu kon. Nu daarin was hij duidelijk: ”Engelsen zijn buitenlanders, Venezolanen zijn buitenlanders u, Nederlander bent Europeaan en burger van Spanje”. Nu dat vond ik hartverwarmend en even later stonden we buiten met onze permanente NIE.

Verlengen rijbewijs.

Daarna naar het DGT waar we een uur te vroeg waren. We probeerden het toch maar bij de man van de bewaking maar die was onverbiddelijk: “u kunt een volgnummer krijgen vijf minuten voor uw geplande afspraak.” Shit er was helemaal niemand en er waren best veel ambtenaren aan……wezig. Ank zei we gaan gewoon hier zitten wachten. Nu dat was goed gezien want binnen een paar minuten werden we al geholpen en ook dat was zo gepiept. Ik heb nu een formulier waarop staat dat ik een rijbewijs in verlenging heb en binnen twee maanden krijg ik mijn nieuwe. Dat is overigens precies het zelfde als mijn huidige maar met ESP ipv NL er op. We hebben het gelijk gevierd met een heerlijke lunch en een pint bij Chipi-Chipi.

Zaterdag ochtend om half zeven was ik wakker en dacht ik ga gelijk even die Cl@ve aanvragen maar wat ik ook probeerde het resultaat was en bleef.

Informatie gezocht via Google, via YouTube maar volgens mij deed ik toch alles echt goed. Me in allerlei bochten gewrongen maar het resultaat bleef het zelfde. Om half tien was mijn schone slaapster ook wakker en die zei zal ik het eens met mijn kaartje proberen?

Tot mijn grote verrassing lukte het haar gelijk. Ik ging helemaal door de grond. Haar reactie was simpel, je zal wel iets fout hebben gedaan. Nu dat deed de deur dicht, ik had het haar notabene net geleerd hoe ze het moest doen. Toen het zelf nog maar een keer geprobeerd ……… gelijk goed ook ik kreeg toen de mededeling dat de brief met de uitnodiging voor de Cl@ve me zou worden toegestuurd. Ik heb toen tien minuten grondig mijn hart gelucht.

Inmiddels heb ik van anderen begrepen dat het hen met de ‘tijdelijke’ NIE ook gewoon gelukt is om die Cl@ve aan te vragen. Ze zeggen wel eens dat Gods wegen wonderlijk zijn, nu ze kunnen niet tippen aan die van het Sede Electrónica.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact