Geruststellende woorden?

Tijdens onze wandeling van zondag hadden we het, uiteraard, over de vulkaanuitbarstingen en de enorme schade die daar het gevolg van is. Ik vertelde dat ik me zo had geërgerd aan iemand die op Facebook iets had gezegd in de trant van:”Eigen schuld dat is de natuur, had je daar maar niet moeten gaan wonen. Dat komt wat mij betreft overeen met het tegen Nederlanders na een overstroming zeggen:”Eigen schuld had je maar niet onder zeeniveau moeten gaan wonen”.

Onderstaande plaatje geeft weer hoe groot dat risico was.

Ruud vertelde dat hij steeds familie en vrienden gerust moest stellen want ja, vanuit Nederland woon je er inderdaad vlak bij. Hoewel we hem zo nu en dan toch kunnen horen is het toch best nog een eindje weg.

De enigste last die we er van hebben is dat er behoorlijk wat as uit de lucht komt vallen en dat je zo nu en dan lichte aardbevingen voelt. Het onderstaande plaatje laat zien waar het episch centrum van die aardbevingen ligt. Bij Mazo en Fuencaliente.

Omdat ik de lijstjes met aantallen en sterkte niet echt informatief vind heb ik er, je raad het al, een grafiek van gemaakt. Hieronder die voor Mazo waar het het ergst is (grootste rode stippen).

De sterkte.
De aantallen per dag.

Zoals je ziet is het vrij constant en kan je niet zeggen het wordt erger of het wordt minder. Die bevingen zijn belangrijk want ze zouden een voorteken kunnen zijn van een nieuwe eruptie.

Maar ….. toen deed Ruud een duit in het zakje. Hij vertelde hoe de grootste vulkaan op het eiland, de Caldera de Taburiente met een krater diameter van 7 km, is ontstaan. Ongeveer 4 miljoen jaar geleden was de eerst uitbarsting op die plaats. In de jaren daarna stortte hij weer in. Dit proces herhaalde zich zo om de dikke miljoen jaar, steeds op de zelfde plek, nog twee maal. Het hoogste punt is nu 2.416 m maar op zijn hoogst moet hij zo’n 3 km hoog zijn geweest. Op mijn vraag wanneer de laatste was antwoordde hij doodleuk: ”1,2 miljoen jaar geleden.” ……. Dus ………. als ik je goed heb begrepen zijn we zo langzamerhand weer aan de beurt??? Je moet je familie en vrienden op die manier maar niet geruststellen Ruud.

One thought on “Geruststellende woorden?

  1. Tsja Hans, niks is zeker in het leven. Maar wat mij betreft liever 1 grote uitbarsting per miljoen jaar (Taburiente), dan 7 (oh nee, 8) “kleine” in de afgelopen 500 jaar (Cumbre Vieja)…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s