10 weken na de uitbarsting.

We zijn inmiddels 10 weken verder en eind vorige week liep plotseling het aantal aardbevingen na een relatief rustige periode op. Afgelopen dinsdag werd het schrikbarende aantal van 377 trillingen in 24 uur gemeten. Dat was het grootste aantal sinds de start van de eruptie.

Iedereen hield zijn hart vast. “¿Que pasa?”. De deskundigen wisten het niet, men vermoedde dat er ergens in een lava kanaal diep onder de grond een blokkade zou kunnen zitten.

Gelijk daarop zakte het aantal bevingen net zo hard als ze eerst gestegen waren en eergisteren was er een dag en nacht van totale inactiviteit. Door er ontbreken van de as- en stoomwolk liet de vulkaan zich eens goed zien. De enorme berg op onderstaande foto was er voor 19 september niet. De deskundigen wisten echter wel te vertellen dat hij niet uit was.

En dat klopte, na voor het eerst in 10 weken een stik donkere nacht, zonder de gloed van de vuurkegel die de hemel rood kleurt, zonder gebrul van de uitstromende gassen en lava, zonder oplichtende lava stromen konden de bewoners van de vallei van Aridane de sterren weer zien.

Maar de deskundigen drukten ons op het hart hij is niet uit! Nu dat klopte, sinds gisteren stroomt de lava weer rijkelijk uit een nieuwe scheur ten oosten van Las Manchas. Op twee km vanaf de plaats van de eerste uitbarsting! Ook is inmiddels de ‘oude’ de vulkaan zelf weer actief geworden. Zelfs tijdens onze wandeling van vandaag naar de haven van Puntagorda hoorden we El Monstruo in de verte weer brullen.

Maar wat zorgelijker is, is dat de grond in het gebied van Jedey (in het centrum van al die stippen op onderstaande kaartje) in één dag 6 cm omhoog kwam. Zorgen! Het is meer voortgekomen dat na drie weken van inactiviteit het gedonder op een geheel andere plaats gewoon weer begon.

De bevingen van de laatste drie dagen.

In de vorige blog stond een foto van een huisje dat plotseling een vulkaanmond in de tuin had. De uitstroomopening is inmiddels niet meer actief en het ziet er nu zo uit. Het blijft luguber om te zien.

De finca van onze Belgische vrienden is inmiddels kompleet door de lava overstroomd.

Verder is ook het enige crematorium van La Palma dat op het kerkhof van Las Manchas stond, verbrand.

Onderzoek naar de beregening van mijn avocado’s.

De regering van de Canarische eilanden is een onderzoek aan het doen naar de wijze waarop wordt beregend en om de boeren tegelijkertijd te adviseren hoe het eventueel beter kan. Gisteren kwamen ze bij mij langs. Twee vriendelijke jonge mannen kwamen langs en vroegen me het hemd van mijn lijf. Verder hebben ze gemeten hoe het water onder mijn bomen wordt verdeeld.

Ze constateerden dat de druk boven in terras 2 0,15 bar lager was dan 1,5 m lager. Nu daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben dat had ik ze zonder meter ook wel kunnen vertellen. De eindconclusie was dat ik het uitstekend voor elkaar had en dat ze mijn niet veel meer konden leren.

← vorige
volgende →

Reacties

Reactie verzenden

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

AANMELDEN

Wilt u ons volgen?
Schrijft u zich dan hier in.

VERTALEN

CATEGORIEN

ARCHIEF

Casa Demetria

Camino del Calvario 19a
38789 Puntagorda
La Palma
España

Contact