Hoe is het weer op La Palma?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. De Canarische eilanden liggen in subtropische gebied. Maar ja dat ligt de Sahara ook. Meer dan “Meestal goed” kan je daar dus niet uit concluderen.

Maar ….. ze liggen in de Atlantische oceaan met La Palma aan de westkant op 450 km van de Afrikaanse kust. Het weer wordt dus sterk beïnvloed door de temperatuur van al dat water.

Dan heb je nog de vorm van het eiland. La Palma schijnt het stilste eiland ter wereld te zijn. De rotsachtige kust rijst op de veel plaatsen 100 tot 200m hoog op uit zee.

De kust voor Puntagorda.

In het noorden ligt een oeroude erosievulkaan van 2416m hoog. Vanaf die berg loopt er een hoge bergrug naar het zuidelijkste puntje die het eiland als het ware in tweeën deelt. Ook dit heeft weer zijn invloed op het weer.

Beslis op basis van feiten.

Over het weer wordt ontzettend veel gepraat. Ook hier op La Palma is dat niet anders. Het “Vroeger was het anders” of “Iedereen weet toch dat…” of “Ze zeggen dat…”of “Het regent in die periode nooit!” zijn in dat soort discussies zinsneden die frequent voorbijkomen. Ik doe daar niet aan mee en kan daar slecht tegen. Niet zelden krijg ik dan te horen “Maar Hans heeft vast nog wel een grafiek.”

Iedereen is het product van het leven dat hij of zij geleid heeft. Voor mij zijn er op dat gebied twee personen die mij behoorlijk beïnvloed hebben. Bij NKF kabel in Delft was dat meneer de Vree. Hij zei altijd:”Heb je het zelf gezien?” Dat sprak me altijd erg aan. Bij Krehalon Synclair in Almere was dat meneer Itoh. Een klein Japannertje waar ik nog steeds erg veel respect voor heb. Hij gebruikte altijd van die, wat wij graag noemen, typisch Japanse wijsheden zoals “Vraag vijf maal waarom en je weet de oorzaak van het probleem” en “beslis op basis van feiten” en ook “Een tabel is een lijst van gegevens, een grafiek is informatie”. Niks Japanse wijsheden pure logica die mij altijd enorm heeft aangesproken. Nu weet je dus ook waar mijn voorliefde voor grafieken vandaan komt.

De temperatuur in Puntagorda, in de wijk El Pueblo, op 600 m hoogte.

De temperaturen zijn sterk afhankelijk van waar je meet en hoe hoog je op de berg zit. Verder is het zo dat het ook afhankelijk is van de al genoemde Sahara. Als er een calima (Sahara wind) is is het hoger warmer dan op zeeniveau. Is er geen Calima dan is dat precies andersom dan is het hoger kouder dan op zeeniveau.

Ik registreer elke dag de minimum en maximum temperatuur die mijn meetstation gemeten heeft.

Daarna bepaal ik het weekgemiddelde van de minimum- en maximum temperatuur. Veder registreer ik het aantal dagen onder de 10ºC en het aantal boven de 30ºC. Die gegevens staan in de onderstaande drie grafieken.

Het aantal dagen onder de 10ºC hieronder is de enige waar je een conclusie uit zou kunnen trekken. Het lijkt wel of het warmer wordt. Maar ja het betreft maar 5 jaar.

Neerslag.

Regen dus. Ook hier zijn de plaatselijke verschillen enorm. Wij wonen aan de droge kant van het eiland. De meeste regen valt aan de Afrikaanse kant van het eiland. Maar dan nog zijn de verschillen groot. Dit is wat ik de afgelopen zes jaar heb gemeten. Erg belangrijk voor mij want elke druppel die valt hoef ik niet te beregenen.

De meest regen valt van februari tot april en in oktober en november. Is dit veel of weinig? De onderstaande grafiek laat dat wat beter zien.

Ook hier kan je niet echt iets uit concluderen. Volgens de oude mannetjes op de bankjes in het dorp regende het vroeger véééél meer.

Wordt de aarde warmer?

Nu daar is iedereen het over eens. Het ene na het andere weer record wordt gebroken. Maar toen zag ik deze week in de krant.

Dus, probleem, probleem, de gletsjers smelten maar 2000 jaar geleden lag hij er kennelijk niet. Maar ja nog langer geleden was er een ijstijd die na een tropische tijd kwam. Verwarrend. Conclusie het weer is en blijft veranderlijk maar we moeten ons daar wel op instellen dat dat zo is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s